
Foto: is gelicenseerd onder CC.
Hoe zag rotterdam er voor de oorlog uit?
door Marcel, 06 april 2023
Inhoudsopgave
Rotterdam is een stad vol geschiedenis en verhalen. Maar hoe zag deze bruisende havenstad er eigenlijk uit voordat de Tweede Wereldoorlog zijn sporen naliet? In dit blog nemen we je mee terug in de tijd, naar het Rotterdam van de jaren '30. Van imposante gebouwen tot drukke straten. Ontdek hoe Rotterdam er toen uitzag en laat je verrassen door prachtige foto's en interessante feiten. Lees snel verder en dompel je onder in het rijke verleden van deze bijzondere stad!
Hoe zag rotterdam er voor de oorlog uit?
Voor de Tweede Wereldoorlog was Rotterdam een belangrijke stad in Nederland. Het was de grootste havenstad van het land en een belangrijk centrum voor handel en industrie. Rotterdam had een rijke geschiedenis en een mooie architectuur met veel historische monumenten en gebouwen als het Witte Huis en de Van Nelle Fabriek. De historische binnenstad had veel smalle straatjes, grachten, bruggen en oude gebouwen, waaronder de imposante Laurenskerk, die al sinds de middeleeuwen - en nog steeds - in het hart van de stad staat.
Wanneer en door wie werd rotterdam gebombardeerd?
Rotterdam werd gebombardeerd op 14 mei 1940 tussen 13.27 en ongeveer 13.40 door de bommenwerpers van de Luftwaffe, het Duitse luchtmacht. Dit was één dag nadat Duitsland Nederland binnengevallen was. Binnen 15 minuten werd bijna de gehele historische binnenstad van Rotterdam vernietigd door bommen en de branden die daardoor ontstonden. Er kwamen 711 mensen om het leven, en ongeveer 80.000 inwoners waren binnen een kwartier dakloos.
Waarom werd rotterdam gebombardeerd?
De Duitsers hadden een snelle opmars door Nederland, België en Luxemburg gepland in de veldtocht tegen Frankrijk. En omdat de Nederlandse troepen daar tegen verzet booden, reageerden de Duitsers met een bombardement. Het bombardement op Rotterdam was bedoeld om de Nederlanders te overtuigen van de kracht van het Duitse leger, zodat Nederland zou overgeven en de weg vrijmaakte voor hun veldtocht naar Frankrijk. Deze dreiging resulteerde in de overgave van Rotterdam diezelfde dag en op 15 mei 1940 in die van heel Nederland.
Welke gebouwen hebben de bombardementen overleefd?
In de Tweede Wereldoorlog zijn veel gebouwen in Rotterdam verwoest. Toch zijn er een aantal gebouwen die de bombardementen hebben overleefd. De bekendste zijn waarschijnlijk het Stadhuis en de Laurenskerk. Andere gebouwen die de oorlog hebben overleefd zijn onder andere het Groothandelsgebouw, het Schielandshuis, het Erasmushuis, De Doelen, Hotel New York en het Witte Huis.
Wederopbouw
Meteen na de bommenregen begon Rotterdam alweer met het opruimen van al het puin. De oude stenen en het oud ijzer werden hergebruikt voor de wederopbouw van de stad. Met de bouw van de Euromast als symbool van de Rotterdamse wederopbouw. Dit heeft Rotterdam gemaakt tot de metropool dat het nu is met een Amerikaans ogende skyline.
Brandgrens
De brandgrens van Rotterdam is de denkbeeldige lijn die aangeeft tot hoever de verwoestingen van het bombardement van 14 mei 1940 reikten. De brandgrens wordt elk jaar herdacht op 14 mei met de 'Brandgrens herdenking'. De brandgrens is gemarkeerd met kleine lichtgevende steentjes die in het trottoir zijn geplaatst. Deze stenen lopen langs de straten die de grens van de brand aangeven. 's Avonds lichten ze op en zijn ze goed te zien op straat. Je kunt de brandgrens van Rotterdam zelf ontdekken door de route te volgen die is gemarkeerd door deze stenen.
De route van de brandgrens van Rotterdam is ongeveer 12 kilometer lang en begint bij het Maritiem Museum Rotterdam. Vanaf daar volgt de route de volgende straten:
- Wijnhaven
- Blaak
- Hoogstraat
- Meent
- Goudsesingel
- Pompenburg
- Schiekade
- Bergweg
- Vroesenlaan
- Bentincklaan
- Statensingel
- Westersingel
- Mauritsweg
- Karel Doormanstraat
- Schouwburgplein
- Westblaak
- Rochussenstraat
- Mathenesserlaan
- Heemraadssingel
- Vierambachtsstraat
De route eindigt bij het monument 'De Verwoeste Stad' van beeldhouwer Ossip Zadkine, dat staat op Plein 1940 in het centrum van Rotterdam. Onderweg zijn de verschillende lichtgevende steentjes te zien die de brandgrens markeren en informatieborden die meer vertellen over de geschiedenis van het bombardement.
Tags
Klik op een tag voor een overzicht van artikelen met hetzelfde onderwerp.
bombardement oorlog brandgrens
Reacties 0