- Rotterdams Ballonnenbedrijf Blog -

11 Historische Hotels in Rotterdam met een rijke Geschiedenis
© G.Lanting

11 Historische Hotels in Rotterdam met een rijke Geschiedenis

door Marcel, 17 februari 2024

Disclaimer: Wij ontvangen een kleine commissie van enkele links op deze pagina.

Rotterdam, een stad doordrenkt met een rijke geschiedenis en een bruisend modern leven, herbergt een schat aan historische hotels die de tijd hebben doorstaan en nog steeds stralen met hun eigen unieke verhalen. Deze hotels zijn meer dan alleen plekken om te verblijven; ze zijn levende getuigen van het verleden, waar gastvrijheid hand in hand gaat met erfgoed.

Van majestueuze gebouwen die de glorie van het verleden weerspiegelen tot charmante boetiekhotels die een intiem inzicht bieden in vervlogen tijden, elk van deze historische juweeltjes vertelt een uniek verhaal. Van de havenindustrie tot de culturele heropleving na de Tweede Wereldoorlog, Rotterdam's hotels hebben de ups en downs van de stad weerspiegeld en hebben bijgedragen aan haar karakteristieke charme.

In dit artikel nemen we een duik in enkele van de meest intrigerende historische hotels van Rotterdam, waar elke kamer een hoofdstuk vertelt uit het boek van de stadsgeschiedenis. Van weelderige interieurs tot fascinerende anekdotes, deze hotels belichamen de erfenis van Rotterdam en bieden een onvergetelijke ervaring voor reizigers die op zoek zijn naar een vleugje nostalgie vermengd met moderne luxe. Maak je klaar om terug in de tijd te stappen terwijl we de deuren openen van enkele van Rotterdam's meest iconische accommodaties.

Hotel New York

Hotel New York, een icoon op de Kop van Zuid sinds 1901, belichaamt een rijke geschiedenis die teruggaat tot de gloriedagen van de Holland Amerika Lijn. Vanuit dit imposante gebouw, dat ooit diende als het administratiecentrum van de NASM, werden ontelbare reizen naar de Verenigde Staten gepland en vertrokken. De evolutie van Hotel New York weerspiegelt de dynamische ontwikkeling van Rotterdam zelf. Van zijn bescheiden begin als administratiegebouw, ontworpen door J. Muller en C.M. Droogleever Fortuyn, tot het iconische hotel-restaurant dat het vandaag is, is elke fase van zijn transformatie doordrenkt met betekenis en herinneringen. Het gebouw onderging verschillende transformaties, waaronder de toevoeging van de karakteristieke toren in 1913 en de latere verbouwing tot hotel-restaurant in 1991. Na een periode van leegstand en de betrokkenheid van krakers, werd Hotel New York nieuw leven ingeblazen dankzij de visie van horecaondernemers Daan van der Have, Hans Loos en Dorine de Vos, met steun van de gemeente Rotterdam. Sinds de officiële opening in 1993 heeft Hotel New York een centrale rol gespeeld in het culturele en sociale landschap van Rotterdam, met hoogtepunten zoals de oprichting van de Watertaxi in 1993 en de viering van het 25-jarig jubileum in 2018. Als bewaker van herinneringen aan vervlogen tijden en een belichaming van Rotterdam's veerkracht en innovatie, blijft Hotel New York een onmisbaar onderdeel van de stad.

Controleer beschikbaarheid

SS Rotterdam

Het legendarische voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn, het ss Rotterdam, is een levende getuige van maritieme grootsheid en rijke geschiedenis. Met zijn imposante afmetingen van 228 meter lang, 28 meter breed en 51 meter hoog, heeft dit schip generaties lang gefascineerd en geïnspireerd. Vanaf de bouw in de jaren 50 tot aan de recente renovaties onder de hoede van WestCord Hotels, heeft het ss Rotterdam een reis gemaakt die parallel loopt met de ontwikkeling van de moderne scheepvaart. Ooit een symbool van transatlantische overtochten en luxueuze cruises, heeft het ss Rotterdam na een periode van stilstand een nieuwe bestemming gevonden als levendig cultureel erfgoed en een van de meest geliefde bezienswaardigheden van Rotterdam.

Controleer beschikbaarheid

Room Mate Bruno

Room Mate Bruno Hotel, gelegen in het historische Pakhuismeesteren, een voormalig theepakhuis van de Nederlandse Oost-Indische Compagnie, vormt een levendig eerbetoon aan de maritieme geschiedenis van Rotterdam. Met zijn oorsprong die teruggaat tot 1941, belichaamt dit iconische gebouw een tijdperk van handel en scheepvaart dat de stad heeft gekenmerkt. Ontworpen door interieurontwerpster Teresa Sapey, ademt het hotel een unieke sfeer van nautische erfgoed vermengd met eigentijdse elegantie. De naam Bruno, geïnspireerd op een avontuurlijke kapitein, nodigt gasten uit om de stad te verkennen onder leiding van zijn karakter. Strategisch gelegen aan de oevers van de Maas, biedt Room Mate Bruno niet alleen een luxueus toevluchtsoord, maar ook een tastbare verbinding met het verleden van Rotterdam, waarbij het rijke erfgoed van Pakhuismeesteren tot leven komt in elke hoek van het hotel.

Controleer beschikbaarheid

Grand Hotel Central

Grand Hotel Central, een van de twee gebouwen op de Kruiskade die het bombardement op Rotterdam in 1940 hebben doorstaan, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot zijn oprichting in 1917 door de heer Allard. Oorspronkelijk met 64 kamers, een ruime keuken en een groot restaurant, stond het bekend als het best tegen brand beveiligde hotel van Rotterdam. Na overname door de stedelijke hypotheekbank en een periode van leegstand, werd het in 1935 nieuw leven ingeblazen door de heer A. Phillipsen, die het hotel uitbreidde met 45 kamers. Helaas werd deze uitbreiding tijdens de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerd en niet meer herbouwd vanwege de Duitse restricties. In de jaren '50 onderging het hotel een moderne renovatie om aan de eisen van gasten te voldoen. Na verschillende eigenaren en aanpassingen, waaronder het sluiten van het restaurant vanwege winstgebrek, kwam het hotel weer tot bloei onder de huidige exploitant, die het in het begin van de nieuwe eeuw overnam. Met zijn monumentale voorgevel blijft Grand Hotel Central een historisch juweel in het hart van Rotterdam.

Controleer beschikbaarheid

Hotel Atlanta

Hotel Atlanta, gebouwd tussen 1929 en 1931 naar een ontwerp van architect Frans van der Togt in de art-deco-stijl, opende officieel haar deuren op 2 mei 1931 onder de oorspronkelijke naam Grand Hotel Moderne. Geleid door horecaondernemer Dirk Reese, bood het hotel luxe accommodatie met moderne voorzieningen zoals centrale verwarming, telefoon en radio in elke kamer, en een glazen koepel op het dakterras met een weids uitzicht over de stad. Het gebouw, vrijwel ongedeerd door het bombardement op Rotterdam in 1940, werd na de oorlog uitgebreid en aangepast, inclusief een modernistische uitbreiding in 1965. Tijdens de jaren zestig organiseerde het hotel ook evenementen voor het overgebleven Joodse publiek in de stad. In 1998 werd het hotel aangewezen als gemeentelijk monument, en in 2016 waren er plannen om het te renoveren en achter het hotel een woontoren te bouwen, hoewel de realisatie van deze plannen onzeker bleef.

Controleer beschikbaarheid

The Slaak Rotterdam, a Tribute Portfolio Hotel

The Slaak Hotel Rotterdam, gelegen op de historische locatie van de Gedempte Slaak, kent een rijke geschiedenis waarin vrijheid van meningsuiting, een vrije pers en individualiteit centraal stonden. Op deze plek werden twee belangrijke kranten uitgegeven: "Voorwaarts" en later "Het Vrije Volk". De naam Slaak verwijst naar de voormalige Slaakvaart, een rustig water waar boten schuilden tijdens stormen, en na de demping in 1901 werd het de Gedempte Slaak genoemd. In 1907 werd het iconische Volksgebouw van de Arbeiderscoöperatie 'Voorwaarts' geopend, ontworpen door H.P. Berlage, waar later het gelijknamige dagblad werd gedrukt. Na het verlies van een deel van het pand tijdens het bombardement in 1940 en de wederopbouw na de oorlog, bleef de drukkerij actief en werd Het Vrije Volk voortgezet. In de jaren '50 en '60 was Het Vrije Volk een prominente krant, verbonden met de socialistische beweging. Na verschillende veranderingen en fusies kreeg het gebouw verschillende functies, waaronder als het Slaakhuys, voordat het in 2019 werd getransformeerd tot het design boutique hotel The Slaak Rotterdam, een eerbetoon aan de rijke historie van de locatie.

Controleer beschikbaarheid

Hotel van Walsum

Hotel van Walsum, gevestigd in drie panden aan de Mathenesserlaan uit 1895, belichaamt een traditie van gastvrijheid en modernisering. Oorspronkelijk opgericht als pension in 1936 door weduwe A.E. van Walsum, werd het in 1955 overgenomen door Teun van Dam, waarna zijn zoon Frans van Dam het hotel in 1964 overnam, gevolgd door de derde generatie, Anton en Jos, in 1998. Sindsdien heeft het hotel een voortdurende cyclus van verbouwen en moderniseren ondergaan, waarbij jaarlijks vernieuwingen werden doorgevoerd. Recentelijk, in 2010, werden de entree, bar, restaurant en lobby gemoderniseerd, en werd een nieuwe lift geïnstalleerd. Gelegen op historische grond met een rijke geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1276, belichaamt Hotel van Walsum zowel traditie als vooruitgang, een toonbeeld van tijdloze gastvrijheid in het hart van Rotterdam.

Controleer beschikbaarheid

Savoy Hotel

Het Savoy Hotel Rotterdam, gelegen in de karakteristieke naoorlogse wijk het Hoogkwartier, is een eigentijds stadshotel met een rijke historie die teruggaat naar de wederopbouwperiode. Als een iconisch onderdeel van deze bijzondere buurt is het hotel doordrenkt van de sfeer van wederopbouw, wat zowel de rode draad van zijn geschiedenis als zijn huidige karakter vormt. Met het oog op het behoud van deze unieke ambiance zijn alle 95 kamers grondig gerenoveerd en voorzien van een vleugje nostalgie uit de naoorlogse tijd. Het pand zelf dateert ook uit die periode en biedt als viersterrenhotel moderne voorzieningen en een charmante terugblik op het verleden van Rotterdam.

Controleer beschikbaarheid

Bilderberg Parkhotel Rotterdam

Het Bilderberg Parkhotel, sinds 1922 gelegen aan de Westersingel, ademt klassieke grandeur die teruggaat tot zijn oorsprong in 1865 als stadsvilla. Gedurende decennia was het een toevluchtsoord voor de gegoede Rotterdamse burgerij, en zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef het gespaard, samen met een deel van het privébezit van de oorspronkelijke eigenaren, waaronder klassieke olieverfschilderijen die nog steeds de bar, lobby en restaurant sieren. Na een grootschalige renovatie in 2014/2015, waarbij hedendaagse kunst en moderne inrichting samensmelten met de oude grandeur, herbergt het hotel een unieke combinatie van internationale uitstraling en historisch karakter. Het beschikt niet alleen over een indrukwekkende kunstcollectie binnen, maar ook over een opvallend kunstwerk aan de buitenkant van het gebouw, genaamd "The Individual Parallel" door kunstenaar Willem Oorebeek, terwijl het omringd wordt door diverse musea, waaronder het Boijmans Van Beuningen.

Controleer beschikbaarheid

Suitehotel Pincoffs

Suitehotel Pincoffs is gevestigd in een monumentaal pand dat in 1879 werd opgeleverd en nu weer in oude luister is hersteld, voorheen dienstdoende als douanekantoor en nu als luxe hotel. Het pand, ontworpen in eclectische stijl door architect J.S.C. van der Wall, markeert de hoek van de Koningshaven en de Binnenhaven/Entrepothaven met representatieve gevels aan beide kaden. Als onderdeel van het handelsterrein van de Rotterdamsche Handelsvereeniging speelde het een cruciale rol in de ontwikkeling van Rotterdam tot wereldhaven onder leiding van RHV-directeur Lodewijk Pincoffs. Na jaren van leegstand en verwaarlozing werd het pand in 2008 omgetoverd tot Suitehotel Pincoffs, een project mogelijk gemaakt door Stadsherstel, Wessel de Jonge Architecten, en subsidies van verschillende overheidsinstanties. Het hotel biedt 17 luxe suites, een vergaderzaal, een hotelbar en een living, waarbij de geschiedenis van het douanekantoor en Lodewijk Pincoffs op diverse manieren wordt belicht. Als een van de best gewaardeerde hotels in Rotterdam blijft Suitehotel Pincoffs een eerbetoon aan het verleden van de stad en haar rol in de wereldhandel.

Controleer beschikbaarheid

Bed, Bites & Business Hotel

Het Bed, Bites & Business Hotel bevindt zich in de historische Fenixloodsen te Rotterdam, die oorspronkelijk in 1923 werden gebouwd als 'San Francisco', destijds de grootste havenopslagloodsen ter wereld. Na een verwoestende brand tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende wederopbouw, heeft Heijmans de Fenix I loods herontwikkeld tot een veelzijdig complex met appartementen, kantoren, winkels, restaurants en een boetiekhotel. Het hotel zelf, met luxe kamers die een moderne elegantie combineren met een knipoog naar het industriële verleden van de loodsen, biedt gasten een unieke ervaring met een prachtig uitzicht op de metropolische skyline van Rotterdam en een sfeer die de geschiedenis van de locatie weerspiegelt.

Controleer beschikbaarheid

Tags

Klik op een tag voor een overzicht van artikelen met hetzelfde onderwerp.

hotel geschiedenis

 

Reacties 0


0 Reacties op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Marcel Vermeer

Over mij

Vanwege ons werk met het Rotterdams Ballonnenbedrijf hebben wij het voorrecht om op de mooiste plekken van Rotterdam te mogen komen en naast dat wij dé ballonnenspecialist van de gemeente Rotterdam willen zijn, besloot ik (Marcel Vermeer) in 2022 om mijn liefde voor de stad te delen met anderen en een blog te schrijven over Rotterdam.

Ballonnen op je Hotelkamer?


Artikelen Zoeken


Tours

 

 


Korting

Dealspotr

Superhandig! Deze zoekmachine zoekt naar deals in alle bekende kortingwebsites als Vakantieveiligen, Groupon, SocialDeal, Tripper en GetYourGuide tegelijk.

Waar wil je heen of waar heb je trek in?

 


Tags

1nul8 De Kuip Delfshaven Diergaarde Blijdorp Erasmus MC Euromast FC Kip Feyenoord Feyenoord Fanshop Green Key Hotel Neutraal Jandino Asporaat Prins Alexander Rotterdam Airport Rotterdam Centraal Station SS Rotterdam Sophia Kinderziekenhuis The Harbour Club Vrienden van Amstel Live Witte de Withstraat Zara Abraham Affiliate Agenda Ahoy Autobanden Autoverhuur Babyshower Baja bikes Balkon Ballon versturen Ballondrukkerij Ballonfiguren Ballonnen Ballonnen bedrukken Ballonnen bezorgen Ballonnenboog Bars Bedrijfsfeest Bezienswaardigheden Bierbrouwerij Bijenkorf Black friday Blauw Bombardement Booking.com Boot huren Bottomless brunch Brandgrens Bruidsmode Bruin Cadeauballon Cafe in the city Centrum Circellijn Clubs Confetti Cruise Curvy Cyber monday Daten Dinnershow Duurzaam Eau lounge Erasmusbrug Escaperoom. vrijgezellenfeest Evenementen Familiekamer Feestartikelen Feestwinkels Feyenoord Fiets Fiets huren Fietsen Fietsroutes Foto Geel Gender reveal Geschiedenis Goud Gratis Greetz Grieks Groen Groothandel Halloween Helium Hell's kitchen High tea Hogeschool Hop on hop of Hotel Huisdieren Huldiging Huwelijksaanzoek Ibisbrug Indiaas restaurant Influencer Instagram Investeren Italiaans Jacuzzi Japans Jarig Karaoke Kerst Kinderen Koningsdag Korting Lachgas Last minute Latex Logo Lunch Luxor Marathon Marketing Marokkaans Massagesalons Metro Mexicaans Michelin Milieu Modelleerballonnen Modewinkels Musea Museum Oorlog Opening Oranje Overwaarde Paars Padel Parkeren Pincoffs Private dining Privehuizen Restaurant Restaurants Reviews Rolex Rood Rooftopbar Rosegoud Rosse buurt Rotterdam airport Rotterdamse ondernemersprijs Route Roze Sarah Sauna Sexclubs Singles day Sinterklaas Skyscanner Soiree Spa Spido Stadswandeling Sterrenrestaurant Sunny cars Sushi Tapas Tattoo Trouwen Trouwlocatie Uit eten Uitgaan Uitzicht Vakantieparken Varen Verjaardag Visrestaurant Vrienden van Amstel Vrijgezellenfeest Water Watertaxi Wellness Wilhelminakade Winkelen Wit Witte de withstraat Zaal huren Zilver Zwart Zwarte piet Zwembad