- Rotterdams Ballonnenbedrijf Blog -

Fietsen door Rotterdam? Hier vind je de beste fietsroutes en fietsverhuurbedrijven van Rotterdam
©

Fietsen door Rotterdam? Hier vind je de beste fietsroutes en fietsverhuurbedrijven van Rotterdam

door Marcel, 20 april 2023

Disclaimer: Wij ontvangen een kleine commissie van enkele links op deze pagina.

Rotterdam is een stad die bekend staat om zijn moderne architectuur, bruisende haven en kosmopolitische sfeer. Maar het is ook een stad die zeer fietsvriendelijk is. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van fietsen in Rotterdam verkennen, van de infrastructuur tot de fietscultuur en de beste fietsroutes.

Infrastructuur

FIETSPAD BRIENENOORD

Rotterdam heeft een uitgebreid netwerk van fietspaden en fietsstroken die door de hele stad lopen. Het is mogelijk om bijna overal in de stad te komen op de fiets, en de fietspaden zijn over het algemeen breed en goed onderhouden. Er zijn ook veel fietsenstallingen, zowel in de open lucht als in parkeergarages, die fietsers de mogelijkheid bieden om hun fiets veilig en gemakkelijk te parkeren.

Daarnaast heeft Rotterdam verschillende fietsbruggen die de stad doorkruisen. De Erasmusbrug is waarschijnlijk de bekendste en meest herkenbare brug in Rotterdam. Deze brug is niet alleen een iconisch onderdeel van de skyline van de stad, maar ook een belangrijke route voor fietsers die van noord naar zuid willen reizen en vice versa. Andere fietsbruggen in de stad zijn onder meer de Willemsbrug en de Van Brienenoordbrug.

Fietscultuur

FIETSEN ROTTERDAM

Fietsen is in Rotterdam niet alleen een manier om van A naar B te komen, het is ook een deel van de cultuur van de stad. Rotterdam heeft een grote gemeenschap van fietsers die zich inzetten voor het promoten van fietsen als een duurzame en gezonde manier van vervoer. Er zijn verschillende fietsclubs en -organisaties in de stad die zich richten op het bevorderen van fietsen en het verbeteren van de fietsinfrastructuur.

Fietsen is ook een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven in Rotterdam. Veel mensen gebruiken de fiets om naar hun werk te gaan, boodschappen te doen of gewoon om de stad te verkennen. Dit betekent dat er altijd veel fietsers op de weg zijn, wat de fietsinfrastructuur nog belangrijker maakt.

Fietsroutes

Of je nu een inwoner van Rotterdam bent of een toerist, deze fietsroutes bieden een geweldige manier om de stad te verkennen en te genieten van alles wat het te bieden heeft. Of je nu geïnteresseerd bent in de haven, de natuur, de architectuur of de cultuur, er is voor ieder wat wils. Hieronder vind je een aantal fietsroutes door Rotterdam die je langs de meest iconische bezienswaardigheden en verborgen juweeltjes leiden.

1. De havenroute

Rotterdam staat bekend als de grootste havenstad van Europa en de havenroute biedt een prachtig uitzicht op de indrukwekkende schepen en containerterminals. De route begint bij het Centraal Station en gaat via de Erasmusbrug naar de Maastunnel. Na het doorkruisen van de tunnel kom je bij het Drijvend Paviljoen, een duurzaam en innovatief gebouw dat drijft op het water van de Rijnhaven. Vanaf hier fiets je langs de kades van de Maashaven en de Waalhaven, waar je de grote zeeschepen kunt bewonderen.

2. De groene route

Rotterdam heeft veel groene parken en pleinen, perfect om te ontspannen en te genieten van de natuur. De groene route begint bij het Kralingse Bos, een groot park met een meer waar je kunt zwemmen en roeien. Vanaf hier gaat de route naar de Molenvliet en het Zuiderpark, waar je kunt genieten van de bloeiende bloemen en de rustgevende waterpartijen. De route eindigt bij het Dakpark, een park op het dak van een parkeergarage met een prachtig uitzicht over de stad.

3. De architectonische route

Rotterdam is een stad vol moderne architectuur en deze route laat je kennis maken met de meest iconische gebouwen. De route begint bij het Centraal Station en gaat via de Lijnbaan naar de Coolsingel, waar je het stadhuis en de Markthal kunt bewonderen. Vervolgens fiets je naar de Kubuswoningen, een uniek wooncomplex in de vorm van kubussen. De route eindigt bij de Van Nelle Fabriek, een iconisch gebouw uit de jaren 30 dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

4. De culturele route

Rotterdam heeft een bloeiende cultuurscene met veel musea en galerijen. De culturele route begint bij het Museum Boijmans Van Beuningen, een museum met een indrukwekkende collectie van oude meesters tot hedendaagse kunst. Vanaf hier gaat de route naar het Nederlands Fotomuseum, waar je kunt genieten van fotografische tentoonstellingen. Vervolgens fiets je naar het Witte de With Center for Contemporary Art, waar je kunt genieten van moderne kunst en performances. De route eindigt bij het Theater Rotterdam, een theater met een gevarieerd programma van toneelstukken en dansvoorstellingen.

5. Maasroute

De Maasroute is een populaire fietsroute die fietsers langs de rivier de Maas voert. De route is ongeveer 12 kilometer lang en biedt fietsers een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam. De route begint bij het centraal station van Rotterdam en voert fietsers langs enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad, zoals de Euromast, de Wilhelminapier en de Erasmusbrug.

Een hoogtepunt van de Maasroute is het Park bij de Euromast, een prachtig park met een grote vijver en een speeltuin voor kinderen. Fietsers kunnen ook een bezoek brengen aan het Museumpark, waar verschillende musea gevestigd zijn, waaronder het Museum Boijmans Van Beuningen, het Nederlands Architectuurinstituut en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

6. Kralingse Plas

De Kralingse Plas is een groot recreatiegebied in Rotterdam met een prachtig meer, omringd door groen. Het gebied is ideaal om te fietsen en biedt verschillende fietsroutes die fietsers door het park voeren. De meest populaire route is de ronde om de Kralingse Plas, een route van ongeveer 5 kilometer lang die fietsers langs de oever van het meer voert.

De route biedt een prachtig uitzicht op het meer en de omliggende natuur, en er zijn verschillende picknickplaatsen en cafés langs de route om te pauzeren en te genieten van het uitzicht. Het gebied is ook populair bij joggers, wandelaars en andere recreanten die genieten van de rust en stilte van de natuur.

7. Rotterdams Rondje

Het Rotterdams rondje is een populaire fietsroute die je langs de highlights van Rotterdam leidt. Het is een mooie route die je de stad op een unieke manier laat ervaren. De route is ongeveer 60 kilometer lang en voert je langs historische havens, moderne architectuur en groene parken.

De route begint bij de Erasmusbrug en voert je via Katendrecht naar de Kop van Zuid. Hier kun je genieten van het prachtige uitzicht op de skyline van Rotterdam en het indrukwekkende gebouw De Rotterdam. Vervolgens fiets je langs de Maas richting het oosten, naar de wijk Kralingen. Hier kun je het Kralingse Bos bezoeken, een groot park met een prachtig meer.

Na Kralingen fiets je verder richting het noorden, naar het centrum van Rotterdam. Hier kun je de iconische Markthal bezoeken en door de gezellige straatjes van de Witte De Withstraat fietsen. Via het Museumpark kom je in de wijk Delfshaven, waar je de historische haven en de oude molens kunt bewonderen.

Vanuit Delfshaven fiets je verder naar het westen, naar de wijk Spangen. Hier kun je de indrukwekkende Van Nelle Fabriek bezoeken, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Via de Schiehaven en het Lloydkwartier fiets je terug naar het beginpunt bij de Erasmusbrug.

Het Rotterdams rondje is een mooie manier om Rotterdam op de fiets te verkennen. Het laat je de stad zien vanuit verschillende perspectieven en voert je langs alle highlights die deze stad te bieden heeft. Of je nu een toerist bent of een inwoner van Rotterdam, deze route is zeker de moeite waard om te fietsen!

Deelfietsen

DEELFIETS

Als je Rotterdam bezoekt en de stad per fiets wilt verkennen, dan zijn apps voor (elektrische) deelfietsen zoals Donkey Republic of Lime een handige oplossing om fietsen te huren. Deze apps zijn gemakkelijk te gebruiken en bieden een grote selectie van (elektrische) fietsen die je kunt ontgrendelen met behulp van de app. Het huren van een fiets via een app is veilig en betrouwbaar, en biedt de flexibiliteit om de stad op je eigen tempo te verkennen. Met een Rotterdam Welcome Card krijg je bij Donkey Republic zelfs 25% korting op je eerste 15 minuten.

Fietsverhuurbedrijven

Als je een fiets wilt huren in Rotterdam, kan het huren van een fiets bij een fietsverhuur locatie of fietsenwinkel voordelen bieden ten opzichte van het gebruik van een app voor (elektrische) deelfietsen. Het reserveren van je fiets online, persoonlijke instructies bij het ophalen en de mogelijkheid om de fietsen in persoon te bekijken voordat je er een huurt, zijn enkele van deze voordelen. Bovendien bieden sommige fietsverhuur locaties extra services, zoals reparatie en onderhoud, en kunnen ze je helpen met vragen over fietsroutes, verkeersregels en bezienswaardigheden. In Rotterdam Centrum kun je fietsen huren bij Zwaan Bikes (in de buurt van Rotterdam Centraal Station), bij Centrum Bikes (in de buurt van metrohalte Beurs en de Witte De Withstraat) en bij Baja Bikes (in de buurt van metrohalte Leuvehaven). In Hoek van Holland kun je vooraf online een fiets huren en reserveren bij Kleijn Tweewielers of Peter van Leeuwen Tweewielers.

OV Fiets

OV FIETS

Een van de meest populaire fietsverhuurbedrijven in Rotterdam is de OV-fiets. Dit bedrijf is eigendom van de Nederlandse Spoorwegen en biedt fietsverhuur aan op verschillende locaties, waaronder treinstations in de stad. De welbekende blauw-gele OV-fiets is een zeer populaire optie vanwege het gemak en de betaalbaarheid. Je kunt een OV-fiets huren met een OV-chipkaart of met een abonnement.

Hieronder volgt een lijst van locaties in Rotterdam waar je een OV-fiets kunt huren:

  1. Rotterdam Centraal Station
  2. Rotterdam Blaak Station
  3. Rotterdam Lombardijen Station
  4. Rotterdam Alexander Station
  5. Rotterdam Noord Station
  6. Rotterdam Zuidplein Station
  7. Metrostation Wilhelminaplein
  8. Metrostation Beurs

Let op: de beschikbaarheid van OV-fietsen kan variëren per locatie en is afhankelijk van de beschikbaarheid van fietsen op het moment van verhuur.

Tags

Klik op een tag voor een overzicht van artikelen met hetzelfde onderwerp.

fietsen fietsroutes fiets huren

 

Reacties 0


0 Reacties op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Marcel Vermeer

Over mij

Vanwege ons werk met het Rotterdams Ballonnenbedrijf hebben wij het voorrecht om op de mooiste plekken van Rotterdam te mogen komen en naast dat wij dé ballonnenspecialist van de gemeente Rotterdam willen zijn, besloot ik (Marcel Vermeer) in 2022 om mijn liefde voor de stad te delen met anderen en een blog te schrijven over Rotterdam.


Artikelen Zoeken


Tours

 

 


Korting

Dealspotr

Superhandig! Deze zoekmachine zoekt naar deals in alle bekende kortingwebsites als Vakantieveiligen, Groupon, SocialDeal, Tripper en GetYourGuide tegelijk.

Waar wil je heen of waar heb je trek in?