- Rotterdams Ballonnenbedrijf Blog -

Dit is de meest complete lijst van 2023 van alle musea in Rotterdam
Foto: is gelicenseerd onder CC.

Dit is de meest complete lijst van 2023 van alle musea in Rotterdam

door Marcel, 10 april 2023

Rotterdam is een stad vol cultuur en geschiedenis. Het staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur, bruisende haven en levendige kunstscene. Rotterdam heeft een gevarieerd aanbod aan musea die de moeite waard zijn om te bezoeken en die een breed scala aan kunst, cultuur, geschiedenis en wetenschap vertegenwoordigen. In deze blogpost hebben we alle musea in Rotterdam op een rijtje gezet, zodat jij gemakkelijk kunt ontdekken welk museum het beste bij jou past! Of je nu geïnteresseerd bent in moderne kunst, maritieme geschiedenis of wetenschap, er is voor iedereen wat wils.

Atlas van Stolk

MUSEUM ATLAS VAN STOLK
Photo by Ben Bender is licensed under CC.

Het Atlas van Stolk museum is gevestigd in Rotterdam en bevat een uitgebreide verzameling historische prenten, tekeningen en foto's uit de Nederlandse geschiedenis. De verzameling wordt voor een deel getoond op de 3e verdieping van de Cenrale Bibliotheel in Rotterdam

Belasting & Douane Museum

BELASTING & DOUANE MUSEUM
Photo by Ben Bender is licensed under CC.

Ontdek de fascinerende wereld van belasting en douane in het Belasting & Douane Museum Rotterdam! Hier kom je alles te weten over onze geschiedenis, economie en maatschappij. Het museum biedt een interactieve ervaring voor jong en oud waarbij je kunt experimenteren met verschillende methodes om geld te smokkelen of juist op te sporen.

Boijmans Van Beuningen

MUSEUM BOIJMANS VAN BEUNINGEN
Photo by Suicasmo is licensed under CC.

Museum Boijmans Van Beuningen is een van de oudste en meest toonaangevende musea voor moderne en hedendaagse kunst in Nederland, gelegen in Rotterdam. Het museum heeft een brede collectie van kunstwerken uit verschillende periodes en disciplines, variërend van middeleeuwse kunst tot moderne en hedendaagse kunst. De collectie van het museum omvat meer dan 152.000 kunstwerken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, prenten, kunstnijverheid en design. Tot de hoogtepunten behoren werken van beroemde kunstenaars als Hieronymus Bosch, Pieter Bruegel de Oude, Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh en Salvador Dali.

BRUTUS

BRUTUS

Brutus is een kunstinstelling in Rotterdam, of beter gezegd, een speeltuin voor kunstenaars waar zij de vrije hand krijgen om te experimenteren. BRUTUS maakt onmogelijke en ongewilde kunstprojecten mogelijk en streeft ernaar om uit te groeien tot de nieuwe culturele magneet van Rotterdam, waar kunst te zien is die confronteert, ontwricht en prikkelt. BRUTUS is te vinden op de Keileweg in het opkomende creatieve havengebied MH4. Het is een ruime locatie van in totaal 6000m2, waar naast verschillende grote en kleine industriële tentoonstellingsruimtes ook de werkplaats van Atelier van Lieshout en een gratis toegankelijke beeldentuin te vinden zijn.

Chabot Museum

CHABOT MUSEUM
Photo by Ben Bender is licensed under CC.

Dit museum is speciaal gewijd aan de Nederlandse kunstschilder en beeldhouwer Henk Chabot (1894-1949). Het bevindt zich in Museumpark in Rotterdam en is gehuisvest in een monumentale villa uit 1938. Sinds 2000 is het gebouw een rijksmonument. De collectie van het museum omvat werken uit de jaren twintig van Kees Schortemeijer, alsook 26 werken uit de Tweede Wereldoorlog uit de privé-verzameling van Cornelia (Neeltje) Tol-Breugem.

Diergaarde Blijdorp

DIERGAARDE BLIJDORP
Photo by Sherpa is licensed under CC.

Blijdorp is een bekende dierentuin in Rotterdam met een rijke geschiedenis en vele bijzondere dieren. In de dierentuin zijn verschillende verblijven te vinden, zoals het Oceanium, het Amazonica regenwoud, het Afrikaanse savannegebied en het Aziëgedeelte. Naast het bewonderen van de dieren, biedt Diergaarde Blijdorp ook educatieve programma's voor jong en oud aan, zoals rondleidingen, workshops en speciale evenementen. Zo leer je niet alleen meer over de dieren zelf, maar ook over hun leefomgeving en de inspanningen van de dierentuin om bedreigde diersoorten te beschermen.

Depot Boijmans Van Beuningen

DEPOT BOIJMANS VAN BEUNINGEN
Photo by F.Eveleens is licensed under CC.

Depot Boijmans Van Beuningen is een nieuw museumdepot dat in november 2021 werd geopend in Rotterdam. Het Depot is een opvallend gebouw van zeven verdiepingen hoog en heeft een opvallende spiegelende gevel, die de lucht weerspiegelt en alles reflecteert wat er omheen gebeurt. Het biedt ruimte aan de gehele collectie van het Museum Boijmans Van Beuningen, bestaande uit meer dan 152.000 kunstwerken, variërend van oude meesters tot hedendaagse kunst. Daarnaast biedt het Depot ook werkruimte voor kunstenaars en voor conservatoren en restauratoren om kunstwerken te onderzoeken en te onderhouden.

Dutch Pinball Museum

DUTCH PINBALL MUSEUM

Het Dutch Pinball Museum is een museum in Rotterdam, gewijd aan flipperkasten. Het museum is opgericht door enkele fanatieke flipperkastliefhebbers en biedt bezoekers de kans om te spelen op een verzameling van meer dan 120 flipperkasten uit verschillende periodes, van de jaren 50 tot de hedendaagse tijd. In het museum krijgen bezoekers niet alleen de kans om te spelen op de flipperkasten, maar ook om meer te leren over de geschiedenis van dit iconische spel en de ontwikkeling ervan door de jaren heen.

Fenix Landverhuizers Museum

FENIX LANDVERHUIZERS MUSEUM

De Fenix Landverhuizers Museum is een museum dat zich richt op de geschiedenis van de landverhuizers die vanuit Rotterdam vertrokken naar de Verenigde Staten in de late 19e en vroege 20e eeuw. Het museum is gevestigd in De Fenixloods op Katendrecht, een historische plek waar veel van deze landverhuizers ooit hun reis begonnen. In het museum leer je meer over de avonturen, dromen en verwachtingen van de landverhuizers en over de redenen waarom zij besloten te emigreren. De tentoonstelling bevat veel authentieke voorwerpen, zoals koffers, brieven en foto's, maar ook interactieve elementen en multimedia-presentaties.

Feyenoord Museum

FEYENOORD MUSEUM
Photo by F.Eveleens is licensed under CC.

Het Feyenoord Museum is een museum dat is gewijd aan de geschiedenis en de prestaties van de Rotterdamse voetbalclub Feyenoord. Het museum is gevestigd in De Kuip, het stadion van Feyenoord. In het museum vind je tal van historische objecten, zoals shirts, bekers, medailles en andere memorabilia, die de rijke geschiedenis van Feyenoord weergeven. Daarnaast zijn er in het museum veel verhalen en video's te vinden over de hoogtepunten en de helden van Feyenoord, zoals Coen Moulijn, Willem van Hanegem en Giovanni van Bronckhorst.

FutureLand

FUTURELAND
Photo by Adl252 is licensed under CC.

FutureLand is een informatiecentrum dat gelegen is op de Maasvlakte in Rotterdam. Het informatiecentrum is gewijd aan de haven van Rotterdam en de ontwikkelingen in de scheepvaart en logistiek. FutureLand biedt bezoekers een unieke kijk op de nieuwste technologieën en innovaties in de haven van Rotterdam, de grootste haven van Europa.

Garage Rotterdam

GARAGE ROTTERDAM

Museum Garage Rotterdam is een museum voor hedendaagse kunst dat is gevestigd in een voormalige Volkswagengarage in het centrum van Rotterdam. Het museum heeft een middelgrote tentoonstellingsruimte waarin hedendaagse kunst wordt geexposeerd. De tentoonstellingen richten zich voornamelijk op recente ontwikkelingen binnen de hedendaagse beeldende kunst en zijn thematisch van aard.

Huis Sonneveld

HUIS SONNEVELD
Photo by Wouter Hagens is licensed under CC.

Huis Sonneveld is een modernistisch woonhuis gelegen aan de Jongkindstraat 12 in Rotterdam. Het huis is gebouwd in 1933 en genoemd naar de familie Sonneveld - een van de directeuren van de Van Nellefabriek - die er van 1933 tot 1955 woonde. In 1978 werd het huis gekocht door de gemeente Rotterdam en gerestaureerd tot museumwoning, waarin het interieur en de inrichting uit de jaren 30 van de 20e eeuw te zien zijn. Het is een van de best bewaarde woonhuizen uit het Nieuwe Bouwen in Nederland.

Houweling Telecommuseum

HOUWELING TELECOMMUSEUM

Het Houweling Telecommuseum is een museum in Rotterdam dat zich richt op de geschiedenis van de telecommunicatie en de ontwikkeling van technologieën die we vandaag de dag gebruiken. Het museum heeft een uitgebreide collectie van telecommunicatieapparatuur, waaronder oude telefoons, telegrafieapparaten, radio- en televisietoestellen en computers. Het museum toont de ontwikkeling van deze apparaten door de jaren heen, van de vroege uitvindingen tot de moderne technologieën die we tegenwoordig gebruiken.

Museumwoning De Kiefhoek

MUSEUMWONING DE KIEFHOEK

Museumwoning De Kiefhoek is een museumwoning, gelegen in de wijk Feijenoord. Het is een van de weinige overgebleven woningen in de Kiefhoek, een woonwijk die werd gebouwd in de jaren '20 van de vorige eeuw als onderdeel van een experimenteel wederopbouwprogramma na de Eerste Wereldoorlog. Museumwoning De Kiefhoek is gerestaureerd en ingericht als een typische woning uit die tijd. Het interieur is sober en functioneel, met meubels en accessoires die passen bij de stijl van de jaren '20.

Kijk-Kubus Museumwoning

KIJK-KUBUS MUSEUMWONING
Photo by Zairon is licensed under CC.

De Kijk-Kubus Museumwoning is een museumwoning gelegen aan de Blaak in Rotterdam. Het is een van de meest opvallende gebouwen in de stad vanwege de opvallende kubusvormige architectuur en de futuristische uitstraling. De Kijk-Kubus Museumwoning is ingericht als een typische woning uit de jaren '70, met vintage meubels en decoratie. De Kubuswoningen zijn ontworpen met als doel een oplossing te bieden voor de stedenbouwkundige problemen van de jaren '70, zoals de drukte van de stad en het gebrek aan ruimte.

Kunsthal

KUNSTHAL
Photo by Jeffrey Beall is licensed under CC.

De Kunsthal Rotterdam is een internationaal toonaangevend museum voor moderne kunst, gelegen in het Museumpark van Rotterdam. Het is opgericht in 1992 en heeft sindsdien een reputatie opgebouwd als een belangrijk centrum voor hedendaagse kunst. De Kunsthal heeft geen vaste collectie, maar organiseert regelmatig wisselende tentoonstellingen die een breed scala aan kunstwerken en stijlen omvatten.

Laurenskerk

LAURENSKERK
Photo by F.Eveleens is licensed under CC.

Museum Laurenskerk is gevestigd in de Sint-Laurenskerk, een van de oudste en bekendste kerken van Rotterdam. Het museum richt zich op de geschiedenis van de kerk en de stad Rotterdam. Het museum heeft een uitgebreide collectie religieuze kunst, waaronder schilderijen, beelden en liturgische voorwerpen. Daarnaast zijn er ook archeologische vondsten te zien die bij opgravingen rondom de kerk zijn gedaan. Het museum biedt ook rondleidingen aan door de kerk en organiseert regelmatig evenementen en tentoonstellingen. De Sint-Laurenskerk zelf is ook een populaire toeristische attractie vanwege de bijzondere architectuur en de rol die de kerk heeft gespeeld in de geschiedenis van Rotterdam.

Mariniersmuseum

MARINIERSMUSEUM
Photo by Racingfreak is licensed under CC.

Het Mariniersmuseum is gelegen in Rotterdam en is een museum dat de geschiedenis en het werk van de Nederlandse mariniers toont. Het museum werd opgericht in 1947 en is gevestigd in een voormalige kazerne van de Koninklijke Marine. Het biedt bezoekers een unieke kans om kennis te maken met de geschiedenis van de Nederlandse mariniers en hun rol in verschillende oorlogen en conflicten.

Maritiem Museum

MARITIEM MUSEUM
Photo by Steven Lek is licensed under CC.

Het Maritiem Museum Rotterdam is een museum dat gewijd is aan de geschiedenis van de maritieme wereld en scheepvaart. Het museum bevindt zich in de historische binnenstad van Rotterdam en heeft als doel om de bezoekers kennis te laten maken met de rijke maritieme geschiedenis van Rotterdam en Nederland. Het museum beschikt over een grote collectie van scheepvaartgerelateerde objecten, zoals scheepsmodellen, navigatie-instrumenten, schilderijen, foto's en zelfs complete schepen.

Kunstinstituut Melly

KUNSTINSTITUUT MELLY
Photo by Bob Goedewaagen is licensed under CC.

Het kunstinstituut Melly, voorheen bekend als het Witte de With Center for Contemporary Art, is een toonaangevend hedendaags kunstcentrum in Rotterdam. Het instituut is gevestigd in een monumentaal pand aan de Witte De Withstraat in het centrum van Rotterdam en heeft meerdere verdiepingen met tentoonstellingsruimtes, een bibliotheek, een auditorium en een café.

Miniworld Rotterdam

MINIWORLD ROTTERDAM
Photo by Erik Zachte is licensed under CC.

Miniworld Rotterdam is een indoor miniatuurwereld gelegen in het centrum van Rotterdam, naast het Centraal Station. Het omvat een gedetailleerd miniatuurlandschap van de stad Rotterdam en het omliggende gebied, compleet met gebouwen, straten, bruggen, auto's, treinen en bewegende delen. Het is gebouwd op schaal 1:87, wat betekent dat alles ongeveer 87 keer kleiner is dan in werkelijkheid. Bezoekers kunnen de miniatuurwereld verkennen en interactieve functies activeren, zoals verlichting, geluiden en bewegende delen.

Museumhaven

MUSEUMHAVEN
Photo by Marco de Swart is licensed under CC.

De Museumhaven Rotterdam is een openluchtmuseum gelegen in het hart van de Rotterdamse haven. Het is een verzameling van historische schepen die bij elkaar zijn gebracht om de maritieme geschiedenis van de stad te tonen. De Museumhaven Rotterdam omvat meer dan 25 schepen, variërend van sleepboten tot vrachtschepen en historische zeilschepen. Het merendeel van de schepen is meer dan 50 jaar oud en heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de Rotterdamse haven.

Museum Hillesluis

MUSEUM HILLESLUIS

Museum Hillesluis is een voormalig kleinschalig museum voor hedendaagse kunst in Rotterdam-Zuid aan de Riederlaan in Hillesluis. Het museum organiseerde jaarlijks acht tot tien wisselende exposities, tentoonstellingen en projecten. Kunstenaars uit de regio stonden daarbij vaak centraal. Het Museum Hillesluis heeft in januari 2007 zijn deuren gesloten.

Museum voor Keramiek Pablo Rueda Lara

MUSEUM VOOR KERAMIEK PABLO RUEDA LARA

et Museum voor Keramiek Pablo Rueda Lara is gelegen in het historische Delfshave en richt zich op het promoten en tentoonstellen van de keramiek van de Mexicaanse kunstenaar Pablo Rueda Lara. Het museum is opgericht door zijn weduwe en bevat een uitgebreide collectie van zijn werk, waaronder vazen, borden, schalen en beeldhouwwerken.

Museum Oud Overschie

MUSEUM OUD OVERSCHIE

Museum Oud Overschie is een museum dat gewijd is aan de geschiedenis van het dorp Overschie, dat tegenwoordig een deelgemeente is van Rotterdam. Het museum is gevestigd in een historisch pand uit de 18e eeuw, dat oorspronkelijk diende als raadhuis van het dorp. Het museum biedt een rijke collectie van objecten, foto's en documenten die de geschiedenis van Overschie illustreren. De tentoonstellingen tonen onder andere hoe het dorp zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld, de invloed van de scheepvaart op de economie en cultuur van de regio, en het dagelijkse leven van de bewoners. Een van de hoogtepunten van het museum is de authentieke raadszaal, die nog steeds ingericht is zoals het was in de tijd dat het gebouw dienst deed als raadhuis.

Museum Rotterdam

MUSEUM ROTTERDAM
Photo by G.Lanting is licensed under CC.

Museum Rotterdam is een voormalig stadsmuseum gelegen aan de Rodezandstraat in het centrum van Rotterdam. Het museum was gewijd aan de geschiedenis en cultuur van de stad Rotterdam en haar inwoners. Het museum was gehuisvest in een historisch pand dat dateert uit de 18e eeuw en oorspronkelijk diende als pakhuis voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Het museum richtte zich vooral op de geschiedenis van de stad Rotterdam vanaf de Middeleeuwen tot het heden en gaf inzicht in de ontwikkeling van de stad, de haven en de economie, maar ook in het dagelijks leven van Rotterdammers door de eeuwen heen. Helaas is het museum eind 2020 gesloten en opgegaan in Museum Rotterdam op de Coolhaven.

Museum Rotterdam '40 -'45 NU

MUSEUM ROTTERDAM '40 -'45 NU
Photo by Marcel Douwe Dekker is licensed under CC.

Museum Rotterdam '40-'45 NU is een museum dat gewijd is aan de geschiedenis van Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum is gevestigd in een voormalig schoolgebouw dat tijdens de oorlog diende als kantoor van de Duitse bezetter. Het museum biedt een uniek inzicht in het dagelijks leven in Rotterdam tijdens de oorlog. De tentoonstellingen tonen onder andere de verwoesting van de stad tijdens het bombardement van 14 mei 1940 en de impact van de bezetting op het dagelijks leven van de bewoners. Ook is er aandacht voor het verzet en de bevrijding van de stad in 1945.

Museum Stoomdepot

MUSEUM STOOMDEPOT

Museumstoomdepot is een museum in Rotterdam dat gewijd is aan de geschiedenis van stoomtreinen en het spoorwegvervoer in Nederland. Het museum is gevestigd in een klassieke locomotievenloods aan de Kralingsezoom. Het museum heeft een indrukwekkende collectie stoomlocomotieven, wagons en ander materieel uit de periode 1880-1950. Naast de rijdende collectie biedt het museum ook een grote collectie objecten, foto's en documenten die de geschiedenis van de Nederlandse spoorwegen illustreren.

Museumwoning Tuindorp

MUSEUMWONING TUINDORP

Museumwoning Tuindorp Vreewijk is een historische woning in de wijk Vreewijk in Rotterdam, die is omgebouwd tot een museum. Het museum biedt bezoekers een uniek kijkje in het leven van de arbeidersklasse in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw. De woning werd gebouwd in 1929 en is ingericht in de stijl van die tijd. Het museum toont hoe de arbeidersklasse in die periode leefde, met authentieke meubels, decoraties en andere objecten uit die tijd. Het museum geeft ook inzicht in de geschiedenis van Vreewijk zelf, dat werd gebouwd als tuindorp voor arbeiders. Tuindorpen waren een populaire manier om arbeiders van betere huisvesting te voorzien in de vroege 20e eeuw. Het idee was om een groene, gezonde omgeving te creëren waarin arbeiders konden wonen en werken.

Natuurhistorisch Museum

NATUURHISTORISCH MUSEUM
Photo by G.Lanting is licensed under CC.

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is een doodleuk Rotterdams museum dat is gewijd aan de natuurlijke geschiedenis van Rotterdam en omgeving. Het museum is gevestigd in het Museumpark van Rotterdam en heeft een grote collectie objecten en specimens die de diversiteit en geschiedenis van het leven op aarde illustreren. De collectie van het museum omvat fossielen, mineralen, planten en dieren. Het museum heeft ook een speciale collectie van Nederlandse vogels, zoogdieren, vissen, insecten, schelpen en planten, en is de enige locatie in Rotterdam waar bezoekers deze dieren van dichtbij kunnen bekijken.

Het Nieuwe Instituut

HET NIEUWE INSTITUUT
Photo by Fred Romero is licensed under CC.

Het Nieuwe Instituut is een museum en kennisinstituut in Rotterdam dat zich richt op architectuur, design en digitale cultuur. Het instituut is gevestigd in het Museumpark en heeft als doel het stimuleren van innovatie en het bevorderen van de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Het museum heeft een grote collectie objecten, documenten en archieven die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en design. Bezoekers kunnen hier onder andere tekeningen, schetsen, maquettes en foto's bekijken van bekende Nederlandse architecten en ontwerpers, zoals Gerrit Rietveld, Rem Koolhaas, en Hella Jongerius.

Nederlands Fotomuseum

NEDERLANDS FOTOMUSEUM
Photo by Marco Zanferrari is licensed under CC.

Het Nederlands Fotomuseum is gevestigd op de Kop van Zuid in Rotterdam en is het nationale museum voor de fotografie in Nederland. Het museum beheert een grote collectie van ongeveer 5,5 miljoen foto's, van de 19e eeuw tot het heden. Het museum richt zich op het presenteren en onderzoeken van de Nederlandse fotografie, en besteedt hierbij aandacht aan zowel historische als hedendaagse fotografie. Het Nederlands Fotomuseum is een belangrijk instituut voor de Nederlandse fotografie en biedt bezoekers een unieke blik op de ontwikkeling en impact van fotografie op de Nederlandse cultuur en samenleving.

Plaswijckpark Dierenwijck

PLASWIJCKPARK DIERENWIJCK
Photo by Michiel1972 is licensed under CC.

Plaswijckpark Dierenwijck is een dierentuin gelegen in het Plaswijckpark in Rotterdam. Het park bestaat uit verschillende delen, waaronder Dierenwijck. Dierenwijck is een plek waar kinderen kennis kunnen maken met verschillende soorten dieren en hun leefomgeving. Er zijn onder andere geiten, varkens, konijnen, kippen, papegaaien, uilen en roofvogels te zien. Daarnaast kunnen kinderen leren over de verschillende dierengeluiden en sporen. Het museum richt zich vooral op educatie en biedt verschillende activiteiten en workshops aan voor kinderen om meer te leren over dieren en natuur.

Scoutingmuseum de Ducdalf

SCOUTINGMUSEUM DE DUCDALF

Scoutingmuseum de Ducdalf is een museum in Rotterdam dat is gewijd aan de geschiedenis van scouting in Nederland. In het museum is een grote collectie te zien van uniformen, insignes, boeken, foto's en andere materialen die te maken hebben met de geschiedenis van scouting in Nederland. Er is onder andere aandacht voor de oprichting van de padvinderij door Lord Baden-Powell, de ontwikkeling van het uniform, de verschillende speltakken en activiteiten die worden georganiseerd. Naast de vaste tentoonstelling worden er ook regelmatig wisselende exposities georganiseerd en is er een educatief programma voor scholen en scoutinggroepen.

Sparta Museum

SPARTA
Photo by FaceMePLS is licensed under CC.

Het Sparta Museum in Rotterdam is een museum dat is gewijd aan de voetbalclub Sparta Rotterdam. Het museum is gevestigd in het Sparta Stadion, het Kasteel genaamd, en toont de geschiedenis van de club, haar spelers en supporters. In het museum zijn diverse objecten te zien, zoals oude tenues, bekers, medailles en foto's.

Street Art Museum

STREET ART MUSEUM
Photo by Cameron Norman is licensed under CC.

Het Rotterdam Street Art Museum is een uniek museum dat zich richt op street art en graffiti. Het museum is opgericht in 2018 en bevindt zich in het centrum van Rotterdam. Het Rotterdam Street Art Museum is geen traditioneel museum, maar eerder een platform waar nationale en internationale kunstenaars hun street art en graffiti werk laten zien. Het museum heeft als doel om street art en graffiti te promoten en te ondersteunen als belangrijk onderdeel van de hedendaagse kunst.

Rotterdams Radio Museum

ROTTERDAMS RADIO MUSEUM
Photo by Vera de Kok is licensed under CC.

Het Rotterdams Radio Museum is een museum dat geheel gewijd is aan de geschiedenis van de radio. Het museum is gevestigd in Rotterdam en is in 1989 opgericht. Het museum heeft een uitgebreide collectie van radio's en andere apparatuur uit verschillende tijdperken, van de begindagen van de radio tot de hedendaagse digitale technologie. De collectie omvat onder andere oude buizenradio's, transistorradio's, draagbare radio's, grammofoons, platenspelers en diverse accessoires.

Schaakstukkenmuseum

SCHAAKSTUKKENMUSEUM
Photo by L8endecavalier is licensed under CC.

Het Schaakstukkenmuseum is een museum dat geheel gewijd is aan schaakstukken. Het museum bevindt zich in Rotterdam en is opgericht in 2000. Het Schaakstukkenmuseum heeft een uitgebreide collectie schaakstukken, schaakborden en schaakspellen uit verschillende periodes en vanuit verschillende landen. De collectie omvat onder andere antieke schaakstukken, moderne schaakstukken van verschillende materialen, en unieke en zeldzame stukken zoals schaakstukken uit de Middeleeuwen en schaakstukken gemaakt van walvisbotten.

Stadsmuur Station Blaak

STADSMUUR STATION BLAAK
Photo by Jan Geerling is licensed under CC.

Stadsmuur Station Blaak is een bijzonder stukje geschiedenis dat te vinden is in Rotterdam. Het is een overblijfsel van de middeleeuwse stadsmuur van Rotterdam, die ooit de stad beschermde tegen aanvallen van buitenaf. Het deel van de stadsmuur dat nu te zien is, stamt uit de 14e eeuw en bevindt zich in Station Blaak en is een van de weinige overgebleven delen van de oorspronkelijke stadsmuur. Het is een imposant bouwwerk dat de bezoeker een indruk geeft van de vroegere stadsmuren van Rotterdam.

Telefoniemuseum Rotterdam

TELEFONIEMUSEUM ROTTERDAM

Het Telefoniemuseum Rotterdam is een museum dat volledig is gewijd aan de geschiedenis van de telecommunicatie en telefonie. In het museum vind je een uitgebreide collectie van telecommunicatie-apparatuur, van de allereerste telefoons uit de 19e eeuw tot moderne smartphones. Je kunt er onder andere oude telefoontoestellen, schakelborden, zendapparatuur en andere apparatuur bewonderen. Ook is er aandacht voor de ontwikkeling van de telecommunicatie in Nederland en de rol van de PTT daarin.

TENT

TENT
Photo by Wikifrits is licensed under CC.

TENT Rotterdam is een platform voor hedendaagse kunst en culturele productie gevestigd in het Witte de Withkwartier in het centrum van Rotterdam. Het platform richt zich op experimentele en multidisciplinaire kunstvormen en presenteert tentoonstellingen, performances, lezingen en andere evenementen. TENT Rotterdam is opgericht in 1980 als een initiatief van kunstenaars en is sindsdien uitgegroeid tot een belangrijk platform voor hedendaagse kunst in Nederland.

De Tijdtrap

DE TIJDTRAP
Photo by Elekes Andor is licensed under CC.

De Tijdtrap is een permanente tentoonstelling van archeologische vondsten in het trappenhuis en parkeergarages van de Markthal. De trap loopt langs verschillende levels die elk een andere periode in de geschiedenis van Rotterdam vertegenwoordigen, van de middeleeuwen tot het heden. De Tijdtrap is een initiatief van de gemeente Rotterdam en is geopend in 2019. Het museum is gratis toegankelijk voor het publiek en biedt een unieke en interactieve manier om meer te leren over de geschiedenis en cultuur van Rotterdam.

Trammuseum Rotterdam

TRAMMUSEUM ROTTERDAM
Photo by Smiley.toerist is licensed under CC.

Het Trammuseum Rotterdam is een museum dat gewijd is aan de geschiedenis van het openbaar vervoer per tram in Rotterdam. Het museum is gevestigd in een voormalige remise aan de Kootsekade in het Oude Noorden van Rotterdam. Het museum bezit een grote collectie historische trams, waarvan de meeste afkomstig zijn uit de periode tussen 1900 en 1960. Het museum heeft ook een uitgebreide collectie historische documenten, foto's en andere objecten die te maken hebben met de geschiedenis van het Rotterdamse tramvervoer.

Trompenburg Tuinen & Arboretum

TROMPENBURG TUINEN & ARBORETUM
Photo by Wilma Verburg is licensed under CC.

Trompenburg Tuinen & Arboretum is een botanische tuin gelegen in Rotterdam-Kralingen. Het is opgericht in 1958 en heeft een oppervlakte van zo'n 8 hectare. In de tuin zijn meer dan 4.000 verschillende soorten planten te vinden, waaronder bomen, struiken, vaste planten en waterplanten. Ook zijn er diverse thematuinen, zoals een rotstuin, een vlindertuin en een heidetuin. Naast de planten en bloemen is er in Trompenburg Tuinen & Arboretum ook aandacht voor kunst en cultuur. Zo zijn er regelmatig tentoonstellingen en concerten te bewonderen. De tuin is het hele jaar door geopend en is een heerlijke plek om te ontspannen en te genieten van de natuur.

Villa Zebra

VILLA ZEBRA
Photo by Paul van der Blom is licensed under CC.

Villa Zebra is een kunst- en cultuurcentrum voor kinderen gevestigd in Rotterdam. Het kindermuseum richt zich op kinderen van 3 tot en met 12 jaar oud en biedt hen de mogelijkheid om te spelen, ontdekken, creëren en leren in een inspirerende omgeving. Villa Zebra heeft verschillende interactieve tentoonstellingen waar kinderen kunnen experimenteren met kunst en techniek. Villa Zebra is opgericht in 2005 en heeft als missie om kinderen te laten ervaren dat kunst en cultuur toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht achtergrond of leeftijd.

Wereldmuseum

WERELDMUSEUM
Photo by F.Eveleens is licensed under CC.

Het Wereldmuseum is een museum in Rotterdam dat zich richt op de culturele diversiteit van de wereld. Het museum heeft een indrukwekkende collectie van meer dan 80.000 objecten uit alle delen van de wereld, met de nadruk op Azië, Oceanië, Afrika en Amerika. De collectie omvat onder meer maskers, beelden, textiel, wapens en sieraden, die vaak een bijzondere culturele of historische betekenis hebben. Het museum laat deze objecten zien in wisselende tentoonstellingen die een inkijk geven in de culturele tradities en gebruiken van diverse landen en volkeren.

Tags

Klik op een tag voor een overzicht van artikelen met hetzelfde onderwerp.

musea museum

 

Reacties 0


0 Reacties op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Ballonnenbezorger

Over ons

Vanwege ons werk met het Rotterdams Ballonnenbedrijf hebben wij het voorrecht om op de mooiste plekken van Rotterdam te mogen komen en naast dat wij dé ballonnenspecialist van de gemeente Rotterdam willen zijn, besloten wij in 2019 om onze liefde voor de stad te delen met anderen en een blog te schrijven over Rotterdam.


Artikelen Zoeken


Tours

 

 Korting

Dealspotr

Superhandig! Dealspotr zoekt naar deals in alle bekende kortingwebsites als Vakantieveiligen, Groupon, SocialDeal, Tripper en GetYourGuide tegelijk.

Waar wil je heen of waar heb je trek in?