- Rotterdams Ballonnenbedrijf Blog -

De marathon Rotterdam route van kilometer naar kilometer
© Wouter Engler

De marathon Rotterdam route van kilometer naar kilometer

door Rotterdams Ballonnenbedrijf, 14 juni 2023

Disclaimer: Wij ontvangen een kleine commissie van enkele links op deze pagina.

Na meerdere keren zelf de Rotterdam Marathon te hebben gelopen, durf ik wel te zeggen dat ik de route door en door ken. Het is niet zomaar een marathon: het parcours, de sfeer en het enthousiasme van het publiek maken de Rotterdam Marathon een unieke ervaring. Als je op zoek bent naar informatie over de Rotterdam Marathon route, dan zit je hier goed. In dit artikel neem ik je mee, kilometer voor kilometer, langs het hele parcours.

Of je nu voor het eerst aan de start staat of al vaker hebt meegedaan, het kennen van de route is essentieel om goed voorbereid te zijn. Van de spectaculaire start op de Coolsingel tot de uitdagende stukken door het Kralingse Bos, ik deel mijn ervaringen en geef je handige tips voor onderweg. Lees verder en ontdek wat je kunt verwachten op deze iconische marathonroute!

Wil je de kaart van de Rotterdam Marathon route bekijken of downloaden? Klik hier om de kaart van de Rotterdam Marathon route te bekijken.

De start – Schiedamsedijk

Marathon Rotterdam route Schiedamsedijk
Foto: Peter Mooney

Daar sta je dan, op de Coolsingel. Na maanden van trainen is dit het moment. Uit de speakers klinkt You'll Never Walk Alone, en als je goed kijkt, zie je Lee Towers staan. Maar bovenal zie je de mensen om je heen. Lopers, net als jij. Sommigen staren geconcentreerd voor zich uit, anderen luisteren naar muziek, en een enkeling strikt voor de zekerheid nog even zijn veters. De knal klinkt. Langzaam komt de massa in beweging. De eerste meters wandel je nog, maar zodra je de startlijn passeert, zet je de draf erin. Het is begonnen!

Kilometer 1 – Laan op Zuid

Het kippenvel staat op je armen wanneer de opzwepende muziek uit de speakers knalt. Mensen zwaaien naar het publiek, lachen en praten. Jij probeert je energie te bewaren. Het is even zoeken naar je plekje in de drukte. Via de Erasmusbrug, waar het uitzicht adembenemend is, beland je op de Laan op Zuid. De eerste kilometer vliegt voorbij, en je voelt de adrenaline door je lichaam stromen.

Kilometer 2 – Laan op Zuid

Marathon Rotterdam route Laan op Zuid
Foto: Qsimple

Nog steeds op de Laan op Zuid. Je vindt je ritme terwijl je tussen de andere lopers manoeuvreert. Je lacht naar de enthousiaste toeschouwers, maar blijft gefocust op de weg voor je. De marathon begint nu echt. De brede weg geeft je de ruimte om te versnellen of juist rustig aan te doen, afhankelijk van hoe je je voelt.

Kilometer 3 – Stadionweg

Je bent nu aangekomen op de Stadionweg. Het ritme voelt goed, en je geniet van de ruimte om je heen. Voor je ligt de lange weg door Rotterdam-Zuid, en je begint je echt op je gemak te voelen. Het publiek blijft enthousiast en geeft je telkens dat extra beetje energie.

Kilometer 4 – Stadionweg

Nog steeds op de Stadionweg. Je benen voelen nog fris en het lopen gaat vanzelf. Hier en daar zie je mensen langs de kant staan met spandoeken en borden. De sfeer is fantastisch, en je beseft hoe speciaal dit evenement is.

Kilometer 5 – Adriaan Volkerlaan

Vlak voor het 5-kilometerpunt zie je de verzorgingspost. Je pakt snel wat water en sportdrank (AA Drink Iso-Lemon). Rechts van je zie je De Kuip. Voor de één een hoogtepunt, voor de ander een plek van pijnlijke herinneringen. Je hebt nog genoeg energie en geniet van elke stap.

Kilometer 6 – Olympiaweg

Bij de Olympiaweg merk je dat de massa van lopers begint te verspreiden. Je hebt wat meer ruimte om te lopen en komt in een prettig groepje terecht. Het voelt goed, en je denkt bij jezelf: Dit kan ik nog wel even volhouden! Je maakt een lus en ziet lopers die sneller zijn dan jij aan de andere kant. Teruglopend zie je de ‘achterblijvers’, wat je een kleine mentale boost geeft.

Kilometer 7 – Smeetslandseweg

De Smeetslandseweg brengt je een nieuw stukje van de stad in. Je ritme is constant en je voelt je sterk. Het lopen gaat nog steeds soepel, en je kijkt af en toe om je heen. Het publiek blijft je aanmoedigen, en dat geeft net dat beetje extra kracht.

Kilometer 8 – Spinozaweg

Bij kilometer 8 passeer je de Spinozaweg. De sfeer blijft levendig, met muziek en toeschouwers langs de kant. Je merkt dat je lichaam zich begint aan te passen aan het tempo van de marathon. Het gevoel dat je het gaat volhouden, groeit.

Kilometer 9 – Havenspoorpad

Op het Havenspoorpad wordt het wat rustiger, en je krijgt de ruimte om je ademhaling te stabiliseren. De kilometers vliegen voorbij, en je voelt je nog steeds fris. De marathon voelt goed, en je geniet van de tocht door de stad.

Kilometer 10 – Havenspoorpad

Tien kilometer! Dit is een mooie mijlpaal. Je passeert de tweede verzorgingspost en pakt snel wat te drinken. Je kijkt op je horloge en ziet dat je goed op schema ligt. Het gaat lekker, en je tempo voelt nog steeds goed aan.

Kilometer 11 – Havenspoorpad

Je blijft op het Havenspoorpad en merkt dat het rustiger wordt. Het publiek is wat dunner hier, maar je focus blijft scherp. De marathon begint nu echt, en je weet dat je nog een lange weg te gaan hebt. Toch voel je je nog goed.

Kilometer 12 – Havenspoorpad

De kilometers op het Havenspoorpad blijven rustig. Je voelt je sterk, en je lichaam is gewend aan het ritme. De verzorgingspost in de verte komt dichterbij, en je besluit snel wat te drinken. Je benen blijven goed aanvoelen, en je bent klaar voor het volgende deel van de race.

Kilometer 13 – Zuiderparkweg

Marathon Rotterdam route Zuiderparkweg
Photo: Peter van der Sluijs

Nu je op de Zuiderparkweg bent, merk je dat het publiek weer dichter wordt. De energie van de menigte helpt je om gefocust te blijven. Je kijkt even om je heen en neemt de sfeer in je op. Het voelt alsof de marathon nog maar net is begonnen, en dat geeft je moed.

Kilometer 14 – Slinge

Marathon Rotterdam route Slinge
Foto: Peter van der Sluijs

De lange weg van de Slinge strekt zich voor je uit. De benen voelen wat zwaarder, maar je weet dat dit normaal is op dit punt in de marathon. Het publiek moedigt je aan, en dat geeft je net dat beetje extra kracht. Je blijft gefocust en probeert je energie goed te verdelen.

Kilometer 15 – Slinge

Bij het 15-kilometerpunt voel je dat je echt in een ritme zit. Het publiek langs de kant blijft enthousiast en je besluit om even wat water te nemen bij de verzorgingspost. Je voelt je nog sterk en je weet dat je het tempo nog wel even kunt volhouden.

Kilometer 16 – Oldegaarde

Je bent nu op de Oldegaarde, en hoewel je benen wat zwaarder aanvoelen, blijf je doorgaan. Het publiek is weer wat dunner, maar dat helpt je om je te concentreren op je ademhaling en je tempo. De marathon begint nu echt een mentale strijd te worden, maar je weet dat je het aankunt.

Kilometer 17 – Oldegaarde

De Oldegaarde voelt eindeloos, maar je blijft in een stabiel tempo. Je ziet de lopers om je heen, sommigen versnellen, anderen vertragen. Je houdt vast aan je plan en probeert gefocust te blijven op je eigen race. Het gaat nog steeds lekker.

Kilometer 18 – Vaanweg

Marathon Rotterdam route Vaanweg
Foto: Dick Bos

Bij de Vaanweg merk je dat de marathon nu echt begint. De benen voelen zwaarder en je bent blij dat je bijna bij de volgende verzorgingspost bent. Een spons of wat water klinkt nu heerlijk, en dat geeft je de motivatie om door te blijven gaan.

Kilometer 19 – Zuiderparkweg

Op de Zuiderparkweg merk je dat het publiek weer dichterbij komt. De aanmoedigingen helpen je om door te gaan, ook al beginnen je benen moe te worden. Je weet dat je het tempo moet volhouden, en dat is precies wat je doet.

Kilometer 20 – Oldegaarde

Twintig kilometer, en je voelt je nog steeds goed. De energie van het publiek en de andere lopers om je heen houdt je op de been. Je passeert een verzorgingspost, neemt een slokje en gaat weer verder. Nog iets minder dan de helft te gaan!

Kilometer 21 – Dorpsweg

Marathon Rotterdam route Dorpsweg
Foto: Dick Bos

Bij kilometer 21 weet je dat je de halve marathon hebt bereikt. Het voelt goed om deze mijlpaal te halen, maar je weet dat er nog veel kilometers te gaan zijn. Je benen voelen wat zwaarder, maar je hebt nog genoeg kracht om door te gaan.

Kilometer 22 – Brielselaan

Op de Brielselaan merk je dat de vermoeidheid begint toe te slaan. Je benen voelen zwaarder, maar je blijft gefocust op het volhouden van je tempo. Het publiek moedigt je aan, en dat helpt je om door te blijven gaan.

Kilometer 23 – Brielselaan

Marathon Rotterdam route Brielselaan
Foto: Wouter Engler

Nog steeds op de Brielselaan. Je tempo begint te zakken, maar je blijft in beweging. De aanmoedigingen van het publiek langs de kant zijn een welkome afleiding van de pijn in je benen. Nog even volhouden, je bent er bijna.

Kilometer 24 – Putselaan

De Putselaan brengt je richting het 24-kilometerpunt. Je benen voelen zwaar, maar je weet dat je niet mag opgeven. Dit is het moment waarop de mentale kracht belangrijker wordt dan de fysieke kracht.

Kilometer 25 – Laan op Zuid

Terug op de Laan op Zuid. Je benen voelen vermoeid, maar je houdt vol. Je weet dat de finish nog ver is, maar het publiek blijft je aanmoedigen en dat helpt je om door te gaan. Je pakt snel wat te drinken bij de verzorgingspost en gaat verder.

Kilometer 26 – Laan op Zuid

Kilometer 26 en je weet dat de marathon nu echt zwaar begint te worden. De pijntjes in je benen en voeten beginnen op te spelen, maar je houdt je tempo vast. Nog een keer diep ademhalen en doorgaan.

Kilometer 27 – Erasmusbrug

Marathon Rotterdam route Erasmusbrug
Foto: Dick Bos

De Erasmusbrug komt opnieuw in zicht, en dit keer lijkt hij een stuk steiler dan voorheen. De vermoeidheid slaat echt toe, maar je zet door. De finish lijkt nog ver, maar je weet dat je het aankunt. Nog even volhouden!

Kilometer 28 – Westblaak

Marathon Rotterdam route westblaak
Foto: Dick Bos

De Westblaak brengt je weer dichter bij het centrum van Rotterdam. Je benen voelen zwaar, maar je weet dat het publiek langs de kant je door deze moeilijke kilometer zal helpen. Je blijft doorlopen, wetende dat de finish steeds dichterbij komt.

Kilometer 29 – Overblaak

Bij Overblaak voel je de vermoeidheid op zijn hoogtepunt. Je hebt al zoveel kilometers afgelegd, maar er lijkt geen einde aan te komen. Toch blijf je doorgaan, je hebt geen andere keuze.

Kilometer 30 – Warande

Marathon Rotterdam route Mariniersweg
Foto: Dick Bos

Dertig kilometer! Dit is een echte mijlpaal, maar nu begint het pas echt zwaar te worden. Je weet dat je de laatste fase van de marathon bent ingegaan, en het is tijd om alles te geven.

Kilometer 31 – Boezemstraat

Bij kilometer 31 begin je de echte zwaarte van de marathon te voelen. Je loopt door de Boezemstraat, en de geluiden van het publiek houden je nog net op de been. Je benen voelen zwaar, maar je geest zegt dat je door moet. Je hebt al zoveel afgelegd, het zou zonde zijn om nu op te geven.

Kilometer 32 – Bosdreef

Je bereikt de Bosdreef, en het lijkt alsof deze weg eindeloos is. Hier merk je dat de lopers om je heen stil worden. Niemand praat meer, iedereen is volledig gefocust op het afmaken van deze race. Je denkt aan de finish en aan hoe ver je al bent gekomen, dat geeft je kracht.

Kilometer 33 – Bosdreef

De Bosdreef blijft maar doorgaan. Je voelt elke stap nu in je benen en je begint de energie langzaam uit je lichaam te voelen wegtrekken. Maar de finish is in zicht, althans in gedachten, en dat houdt je op de been. Het publiek moedigt je aan, ook al hoor je het nauwelijks door de vermoeidheid.

Kilometer 34 – Boszoom

Op de Boszoom lijken de kilometers eindeloos. De marathon wordt een mentale strijd. Het is nu puur doorzettingsvermogen. Je hebt al veel gelopen, maar deze kilometer voelt alsof je nog een hele marathon te gaan hebt. Toch blijf je doorgaan, want opgeven is geen optie.

Kilometer 35 – Boszoom

Kilometer 35 en een nieuwe verzorgingspost. Je bent opgelucht dat je even kunt vertragen om wat te drinken en misschien een gelletje te nemen. De benen voelen zwaar, maar je weet dat je er bijna bent. Dit is het punt waarop je jezelf moet blijven motiveren: elke stap brengt je dichter bij de finish.

Kilometer 36 – Kralingseweg

De Kralingseweg ligt voor je en je lichaam protesteert hevig. Toch blijf je doorgaan, want je weet dat je nog maar een paar kilometers te gaan hebt. Het publiek langs de kant blijft enthousiast, en dat helpt om de pijn te negeren. Het is nu echt een gevecht tussen lichaam en geest.

Kilometer 37 – Kralingse Plaslaan

De Kralingse Plaslaan brengt je weer wat dichter bij het centrum. Het voelt alsof deze kilometer eindeloos duurt. Je benen zijn zwaar, maar de finish is niet ver meer. Je ademt diep in en uit, en je focus ligt volledig op het volhouden van een stabiel tempo.

Kilometer 38 – Kralingse Plaslaan

Opnieuw een stuk langs de Kralingse Plas. De wind kan soms wat guur zijn, maar het frisse briesje helpt om je hoofd koel te houden. Elke stap lijkt nu een kleine overwinning, maar je hebt het gevoel dat de eindstreep steeds dichterbij komt.

Kilometer 39 – Boezemstraat

Marathon Rotterdam route Boezemstraat
Foto: Jarjan Fisher

Terug op de Boezemstraat, en de finish begint eindelijk binnen handbereik te komen. De pijn in je benen is nu bijna ondraaglijk, maar het idee van de finishlijn houdt je op de been. Je weet dat het publiek op de Coolsingel wacht om je binnen te halen, en dat geeft je de laatste push.

Kilometer 40 – Warande

Kilometer 40! Je bent er bijna, maar deze laatste kilometers voelen het zwaarst van allemaal. Alles in je lichaam schreeuwt om te stoppen, maar de finishlijn is nu zo dichtbij dat je niet opgeeft. Het publiek langs de kant moedigt je aan, en je voelt dat laatste beetje energie opborrelen.

Kilometer 41 – Overblaak

Marathon Rotterdam route Overblaak
Foto: Jan van de Nobelen

Op Overblaak voel je de uitputting maximaal. Toch is dit ook het moment waarop de opwinding begint te stijgen. Je weet dat je nog maar een paar honderd meter te gaan hebt. Het publiek langs de kant blijft aanmoedigen, en je begint je voor te stellen hoe het voelt om die finishlijn over te gaan.

Kilometer 42 – Coolsingel

Marathon Rotterdam route Coolsingel
Foto: Wouter Engler

Daar is de Coolsingel! De muziek klinkt luider, het publiek juicht harder, en de finishlijn komt eindelijk in zicht. Je laatste krachten verzamel je voor een eindsprint – of wat daar nog van over is. Met elke stap komt de eindstreep dichterbij. En dan is het zover: je steekt de finishlijn over! Je hebt het gedaan, de marathon is voltooid. De vermoeidheid valt van je af en maakt plaats voor pure opluchting en trots.

De Rotterdam Marathon route is veel meer dan alleen 42,195 kilometer hardlopen. Het is een bijzondere ervaring door de straten van Rotterdam, met talloze toeschouwers die je aanmoedigen en iconische punten zoals de Erasmusbrug en het Kralingse Bos die je onderweg tegenkomt.

Of het nu je eerste marathon is of je terugkomt voor een nieuwe uitdaging, de route blijft indrukwekkend. Met dit artikel heb je hopelijk een duidelijk beeld van wat je te wachten staat en kun je vol vertrouwen aan de start verschijnen. Veel succes met je voorbereiding en wie weet zien we elkaar bij de volgende editie van de Rotterdam Marathon!

Tags

Klik op een tag voor een overzicht van artikelen met hetzelfde onderwerp.

marathon route

 

Reacties 0


0 Reacties op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Marcel Vermeer

Over ons

Vanwege ons werk met het Rotterdams Ballonnenbedrijf hebben wij het voorrecht om op de mooiste plekken van Rotterdam te mogen komen en naast dat wij dé ballonnenspecialist van de gemeente Rotterdam willen zijn, besloten wij in 2022 om mijn liefde voor de stad te delen met anderen en een blog te schrijven over Rotterdam.

Ballonnen nodig in Rotterdam?


Artikelen Zoeken


Rotterdamse Uitjes

Rotterdamse Uitjes

Ontdek Rotterdam zoals nooit tevoren met dit eBook, vol verborgen parels en iconische plekken die zelfs locals zullen verrassen. Voor elk uitje krijg je handige tips van een local, inclusief adres en website, en daarnaast krijg je exclusieve toegang tot onze kortingszoekmachine, waarmee je de beste deals voor jouw uitstapjes vindt. Dit is je persoonlijke gids naar het échte Rotterdam – mis deze kans niet!

Direct Download

 


Tours

 

 


Korting

Dealspotr

Superhandig! Deze zoekmachine zoekt naar deals in alle bekende kortingwebsites als Vakantieveiligen, Groupon, SocialDeal, Tripper en GetYourGuide tegelijk.

Waar wil je heen of waar heb je trek in?